Huiszoeking op partijzetel Sarkozy
Foto: afp
In het onderzoek naar de affaire Bettencourt-Woerth is woensdag een huiszoeking verricht op het hoofdkwartier van de rechtse UMP-partij van de Franse president Nicolas Sarkozy. Dat heeft partijleider Xavier Bertrand donderdag bevestigd.

Het is de eerste keer dat die partij rechtstreeks geviseerd is in het onderzoek. De financiële brigade van de Franse politie wil de banden nagaan tussen Liliane Bettencourt van het L’Oréal imperium en de presidentiële partij.

De huiszoeking kwam er op vraag van het parket van Nanterre in het kader van een reeks onderzoeken die opgestart werden nadat er afgeluisterde telefoongesprekken opgedoken waren van Liliane Bettencourt en haar raadgevers.

De gesprekken brachten de huidige minister van Werk, Eric Woerth, in nauwe schoentjes. Woerth was enkele jaren geleden minister van Budget en tegelijk penningmeester van regeringspartij UMP. In die laatste functie ontving hij schenkingen die Bettencourt aan de partij deed. Zo zou hij onder meer tijdens de verkiezingscampagne van president Sarkozy in 2007 een illegale bijdrage van 150.000 euro te hebben aanvaard van Bettencourt.

De directeur-generaal van de UMP, Eric Cesari, liet donderdag weten dat de agenten anderhalf uur op het hoofdkwartier waren gebleven en dat ze zochten naar correspondentie tussen Eric Woerth en Patrice de Maistre, de vermogensbeheerder van Bettencourt. 'Ze hebben alle archieven geconsulteerd en hebben niets meegenomen', zegt Cesari, die niet wilde horen van de term huiszoeking 'omdat de agenten hun komst hadden aangekondigd'.