Zo zijn wij getrouwd
Foto: red
Een televisieformat kan ook gewoon simpel zijn. VT4 boekte succes met het doodeenvoudige Komen Eten! en kopieerde het format voor Zo zijn wij getrouwd. De kandidaten koken dus niet, maar trouwen.

Dus staat er ook meer op het spel dan wat bonnen voor een winkel: er wordt gestreden om een huwelijksreis. Daarvoor hoeven ze enkel de drie andere kandidaten op hun trouwfeest uit te nodigen. Die quoteren hen op hun trouwjurk, het feest en de ceremonie.

In deze aflevering zien we Ellemieke uit Herzele trouwen in jaren vijftig-stijl. Franscesa is net als haar feest van Italiaanse komaf. Ellen kiest voor een oer(West-)Vlaamse boerenbuitenbruiloft. Iris is eigenlijk een Française en zij neemt haar nieuwbakken vriendinnen mee naar de Cote d’Azur. De camera volgt dat alles. En als het feestgedruis voorbij is, worden de drie beoordelende bruidjes naar een achterkamertje geleid waar ze ongestoord hun hart kunnen luchten. 'Er is een standaard die je moet hanteren op een trouw', vindt Iris 'en daar ga je niet onder zitten.' Kaviaar en oesters hoeven niet, vindt, ze. Echte champagne, daarentegen, is een noodzaak. Het wordt een thema doorheen de hele uitzending: Iris die wit wegtrekt nadat ze van haar glaasje bubbels genipt heeft. ‘Het is Cava’, zegt ze zuchtend. Of erger nog: ‘vin mousseux.’

Het werkt wel, dit format. Ook al is het een kopie. De bruidjes zijn heerlijk genadeloos. Wie de huwelijksreis uiteindelijk wint, is onbelangrijk. Net als bij Komen Eten moet dit programma het hebben van de scherpe kantjes van haar deelnemers. Die zich op hun trouwdag graag in de kijker werken. Elk op hun manier. Zelfoverschatting is daarbij een cruciaal ingrediënt.

Wat het programma ook fijn maakt, is dat er getrouwd wordt zonder dat we daar een traantje bij hoeven weg te pinken. Geen geleuter over bridezilla's of stress voor de bloemstukjes die te laat zullen zijn. Gewoon een kleed, een kus en een openingsdans. En meer dan een uur om dat alles de grond in te boren.

Een vaste afspraak wordt het niet Zo zijn we getrouwd, maar we zullen er graag blijven hangen bij het zappen.

Zo zijn wij getrouwd, VT4 21.20-22.45.