'Winkels in de stadsrand aan banden gelegd'
Foto: rr
Handelsfederatie Fedis hekelt de nota 'Winkelen in Vlaanderen' van de Vlaamse regering. De nota zou het eenzijdig opnemen voor winkels in de stad, en dat ten nadele van winkels in de stadsrand. 'Onaanvaardbaar', laat de federatie weten, en ze is van plan donderdag op het kabinet-Peeters hard van leer te trekken.

De startnota werd eind juli door de Vlaamse regering goedgekeurd. De bedoeling ervan is om het winkelen in de stadskern te versterken en de clusters van baanwinkels te beperken.

Maar Fedis vindt dat de regering hiermee ingaat tegen de wil van de klant. 'Mensen die niet in de stadskern wonen, kun je niet verplichten om hun inkopen in het centrum te doen als ze er zich vastrijden met de auto of geen parkeerplaats vinden'. De federatie pleit ervoor om winkelen in het algemeen beter te omkaderen, met aandacht voor mobiliteit, parkeerbeleid, veiligheid en bereikbaarheid.

Voor Fedis is winkelen in de rand en in de stad ook complementair. 'Er is ruimte voor verschillende winkelformules op verschillende locaties en handelaars kunnen die keuzes beter inschatten dan de overheid', luidt het.