Een studie van het World Economic Forum (WEF) zet Zwitserland, net als vorig jaar, bovenaan de lijst met economieën met de grootste concurrentiekracht. De Verenigde Staten zakken dit jaar van de tweede naar de vierde stek. België verliest één plaats.

Zwitserland, de thuisbasis van bedrijven zoals medicijnproducent Novartis en voedingsgigant Nestlé, wordt vooral geprezen om zijn innovatie en bedrijfscultuur.

Opvallend is de terugval van de VS. De Amerikanen voerden de lijst aan sinds de eerste editie in 2004, maar moesten hun koppositie vorig jaar al aan de Zwitsers laten. Dit jaar gaat het van 2 naar 4.

Het enorme begrotingstekort van de VS en het wantrouwen van de burgers ten opzichte van de politici zijn enkele van de zwakheden waar het WEF op wijst als mogelijke verklaring voor de terugval van 's werelds grootste economie.

Die dalende concurrentiekracht is ook slecht nieuws voor president Obama die nog maar eens een hindernis op weg naar economisch herstel ziet opduiken.

België zakt een plaats

Op de tweede plaats in de WEF-lijst zien we Zweden opduiken, dat onder meer dankzij zijn ethisch bewustzijn en goede transportinfrastructuur over Singapore springt. Verder in de top tien staan ook Duitsland, Japan, Finland, Nederland, Denemarken en Canada.

België staat op de 19de plaats, een plaats lager dan vorig jaar.

Handhaving

We verloren een plaats maar blijven toch standhouden in de top-20, net als de voorbije vijf jaar", verklaarde professor Wim Moesen van de KUL, die betrokken was bij het vergaren van de Belgische gegevens. "Een honorabele handhaving in moeilijke tijden."

Werkgeversorganisatie Voka vindt de gegevens wel alarmerend. "Er zijn dringend maatregelen nodig om de achterstand op onze buurlanden opnieuw te verkleinen", luidt het. Nederland, Duitsland en Frankrijk staan hoger en boekten winst tegenover vorig jaar. "Onze buurlanden zijn onze rechtstreekse concurrenten", merkt Voka op.