Elco van der Geest en Catherine Jacques uitgeschakeld op WK judo
Foto: johan van cutsem
Elco van der Geest is donderdag in de derde ronde van het WK judo in Tokio uitgeschakeld door Henk Grol, die aan de basis ligt van Van der Geests beslissing om sinds vorig jaar voor België uit te komen. Catherine Jacques, die voor het eerst op een titeltoernooi in de klasse -78 kg uitkwam, ging onderuit in de tweede ronde.

De Nederlandse Belg Van der Geest verloor na 3 minuten en 10 seconden met ippon. Op weg naar de derde ronde had de 31-jarige judoka met 2 keer waza-ari gewonnen van de Pakistaan Shah Hussain en met ippon van de Litouwer Egidijus Zilinskas.

Afgelopen april werd Van der Geest in Wenen nog Europees kampioen, door in de finale te winnen van diezelfde Henk Grol. De 25-jarige Nederlander, die op de Olympische Spelen van Peking brons behaalde, kampte toen wel met een zware ribblessure.

Van der Geest besliste om voor België uit te komen, omdat Grol steeds de Nederlandse deelnemer was op grote kampioenschappen. Op dit WK in Tokio mag elk land echter voor het eerst twee judoka's per gewichtsklasse afvaardigen.

Catherine Jacques verliest van Franse veterane


De 30-jarige Jacques, die in de eerste ronde met ippon de Australische Stephanie Grant naar huis stuurde, ging in de tweede ronde onderuit tegen de Française Céline Lebrun, met ippon na 2 minuten en 14 seconden.

De 34-jarige Lebrun, die in de volgende ronde verloor tegen de Amerikaanse Kayla Harrison, werd wereldkampioene in 2001 en is vijfvoudig Europees kampioene. Op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 veroverde ze zilver. In januari van dit jaar won ze nog de IJF Masters in het Zuid-Koreaanse Suwon, waar in elke gewichtsklasse de beste 16 van de IJF-wereldranking tegen elkaar uitkwamen.