Wateroverlast in Vlaamse Ardennen en Rupelstreek
Foto: edm
In de Vlaamse Ardennen in de omgeving van Oudenaarde heeft de hevige neerslag woensdagavond voor wateroverlast gezorgd. De brandweer van Oudenaarde kreeg een dertigtal oproepen op anderhalf uur tijd. Ook de Rupelstreek is niet aan het hevige regenweer ontsnapt.

De ergste problemen situeerden zich in de Oudenaardse deelgemeente Welden, en in de gemeenten Zingem en Horebeke. Het ging vooral om oproepen van ondergelopen kelders en garages, maar er waren ook enkele beken uit hun oevers getreden. De overstromingsvoorspeller van de Vlaamse Milieumaatschappij meldde kritieke overstromingen van de Zwalmbeek in Nederzwalm, de Maarkebeek in Etikhove en de Molenbeek in Nukerke. Verschillende brandweerploegen kwamen ter plaatse om het water weg te pompen.

In Boom en Rumst was de brandweer iets na middernacht nog volop in de weer met de verwerking van een vijftiental oproepen. Naast oproepen voor ondergelopen kelders kwamen er ook meldingen binnen van grote plassen op straten, omdat de riolen het overtollige water tijdelijk niet konden slikken. Tot slot moest de brandweer ook uitrukken voor wateroverlast op een bedrijventerrein.

 Regen trekt weg

Deze ochtend is het overal nog grijs en regenachtig. Rond de middag wordt het droog en klaart het op. Dat gebeurt eerst aan zee, in de loop van de namiddag ook in het centrum en nog later in het oosten van het land. Er staat een voelbare westelijke wind en de maxima komen uit tussen 13 graden in de Hoge Venen en 20 graden elders.

Vanavond klaart het ook op in het oosten. De nacht verloopt droog, met enkele wolkenvelden die van over de Noordzee binnenkomen. Minima tussen 8 en 12 graden. Plaatselijk vormt zich nevel of een mistbank.

Zodra de regen vandaag weg is, blijft de bewolking nog wat treuzelen in het oosten, maar de luchtdruk is in stijgende lijn en zal de komende dagen voor redelijk zonnig weer zorgen. Bovendien draait de wind en zo zal er vanuit het zuiden warme lucht binnenstromen. Het is afwachten wat een storing op zondag zal doen: in verzwakte vorm zorgt die hooguit voor bewolking.

Morgen krijgen we een afwisseling van zon en bewolkte perioden. Het blijft droog, behalve in het zuidoosten. Maxima rond 20 graden. Zaterdag wordt het warmer, tot 23graden, en het blijft droog. Na een nevelige start wordt het zelfs zonnig. Zondag ongeveer hetzelfde weer, al passeert er dan meer bewolking en verliezen we een graadje.