De Servische regering heeft woensdag haar pogingen om de onafhankelijkheid van Kosovo aan te vechten op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, opgegeven. Dit gebeurde nadat een compromis was bereikt met de Europese Unie over de resolutie die het daar had ingediend.

President Boris Tadic zei echter dat het compromis ’op geen enkele manier betekent dat de onafhankelijkheid van Kosovo wordt erkend’. De Verenigde Staten en de grote Europese landen bevinden zich tussen de zeventig naties die de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen. Servië, gesteund door Rusland en China, blijft benadrukken de afscheiding nooit te zullen accepteren.

De EU heeft Servië dringend verzocht de pogingen om de claim op Kosovo door te zetten, te stoppen en zich in plaats daarvan te richten op de mogelijkheden om zich bij de EU te voegen.

'De gezamenlijke resolutie van Servië en de Europese Unie is het resultaat van een gezamenlijk inspanning... een compromis', zei Tadic in een verklaring. 'De overeengekomen tekst van de resolutie is bereikt met de oprechte wens om alle openstaande punten in de samenwerking met de EU op te lossen, evenals alle andere belangrijke internationale factoren.'

De Servische liberalen reageerden ingenomen met de stap waarvan ze stellen dat die het door veel problemen geplaagde land dichter bij de EU zal brengen. De oppositie noemde de stap echter ’een daad van capitulatie na een ultimatum van de westerse machten in hun poging Kosovo af te pakken’.