Bij de oorlog in Irak zijn de voorbije zeven jaar al 230 persmedewerkers om het leven gekomen. Dat blijkt woensdag uit een communiqué van Reporters zonder Grenzen in Berlijn.

Ongeveer 70 procent van de journalisten werd gedood bij aanslagen en aanvallen. Dat is een veel hoger percentage dan bij andere vergelijkbare oorlogen.

In meer dan 80 procent van de gevallen werden de persmedewerkers bij aanslagen tegen de Amerikaanse coalitie en de Iraakse regering gedood.

Het aantal mediaslachtoffers ligt daarmee hoger dan tijdens de Vietnam-oorlog waarbij op zowat 20 jaar tijd 63 journalisten om het leven kwamen.

Bijna 90 procent van de slachtoffers in Irak waren volgens Reporters zonder Grenzen binnenlandse persmedewerkers. 'Waarschijnlijk speelde in veel gevallen de politieke strekking of de link met een etnische groep van het medium waarvoor zij werkten, een rol', luidt het in de mededeling.

Ook werden minstens 93 mediamensen ontvoerd: 32 van hen werden vermoord; 47 anderen werden vrijgelaten. Over het lot van de 14 anderen is niets geweten.