De Ierse bank Anglo Irish, die vorig jaar door de regering werd genationaliseerd, zal worden opgesplitst in twee banken. Een deel ervan zal worden verkocht of vereffend.

De bank wordt opgesplitst in een "Funding Bank" en een "Asset Recovery Bank", zo maakte het Ierse ministerie van Financiën woensdag bekend. "Het is de bedoeling dat de Recovery Bank binnen afzienbare tijd geheel of gedeeltelijk verkocht wordt, of dat de activa worden afgebouwd".

Het ratingagentschap Standard & Poor’s meende vorige maand nog dat de Ierse regering tot 35 miljard euro in de Anglo Irish Bank zou moeten pompen. Die bank kwam vorig jaar in de problemen, als gevolg van de zware vastgoedcrisis in Ierland. De regering probeert de zaak af te handelen zonder de al zwaar belaste overheidsfinanciën nog meer in het rood te brengen. Pas in oktober zal duidelijk worden hoeveel extra kapitaal Anglo Irish nodig zal hebben.

Analisten onthaalden het nieuws over een opsplitsing positief. "Hoe sneller er duidelijkheid is, hoe beter", klonk het. De onzekerheid rond de bank woog ook op het Ierse staatspapier, dat zijn rente zag stijgen tot een record van zowat 6 procent.