Pieters en Flahaut ontvangen partijvoorzitters
Foto: pn
De voorzitters van Kamer en Senaat André Flahaut en Danny Pieters hebben woensdag hun koninklijke bemiddelingsopdracht voortgezet. Ze kregen de voorzitters van SP.A, CD&V en N-VA over de vloer.

'We hebben de toestand besproken', zei CD&V-voorzitter Wouter Beke achteraf. 'We hebben allemaal de verdomde plicht om te kijken hoe we eruit kunnen geraken op een constructieve manier.'

Flahaut en Pieters kregen dit weekend van koning Albert II de opdracht de afgesprongen communautaire onderhandelingen tussen de zeven partijen PS, N-VA, CDH, CD&V, SP.A, Ecolo en Groen! uit het slop te halen. Dinsdag begonnen ze hun missie met de ontvangst van Groen!-voorzitter Wouter Van Besien, Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux en hun CDH-collega Joëlle Milquet.

Woensdag kwam een tweede reeks partijvoorzitters langs. Het ging naast Beke om Caroline Gennez (SP.A) en Bart De Wever (N-VA). Donderdag moet dan alleen nog ex-preformateur en PS-voorzitter Elio Di Rupo langskomen.

Naar verluidt luisteren de parlementsvoorzitters vooral naar de verzuchtingen van de zeven partijen en gaan ze na waar er nog manoeuvreerruimte bestaat. Zelf leggen ze voorlopig geen voorstellen op tafel.

Mogelijk zien Flahaut en Pieters de partijvoorzitters een tweede keer. Dat is echter nog niet beslist. Het is dus voorlopig nog afwachten welke de volgende stappen van de bemiddelaars zullen zijn.