Deze zomer pak minder kinderen verdwaald aan de kust
Foto: pdw
Tijdens juli en augustus verdwaalden in de tien kustgemeenten 819 kinderen of 616 minder dan in 2009. Dat blijkt uit cijfers van de intercommunale kustreddingsdienst IKWV die woensdag werden bekendgemaakt. Een en ander heeft te maken met het slechte weer in augustus.

Er verdwaalden in juli 547 kinderen en in augustus slechts 272, of 626 minder dan in augustus 2009. In augustus verdwaalden de meeste kinderen in De Panne (21). In Bredene en Zeebrugge verdwaalden in augustus zelfs geen kinderen.

'De daling van het aantal verloren gelopen kinderen is grotendeels te wijten aan het slechte weer tijdens augustus, maar ook aan de intense campagne om de strandoriëntatiepalen te promoten. Er werden deze zomer ook 350.000 armbandjes uitgedeeld die verwijzen naar de palen', zo duidt Dominiek Vervaecke, bedenker van de strandoriëntatiepalen.

Woensdag maakte Vervaecke ook bekend dat de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken de strandoriëntatiepalen, die dit jaar 20 jaar aan de kust staan, zal promoten.

'Op de internationale site wordt aandacht besteed aan de projecten en we worden ook vermeld in een nieuwsbrief naar diplomaten over de hele wereld. Dit is een mooi gebaar en maakt de contacten voor het opzetten van buitenlandse projecten met deze Belgische uitvinding eenvoudiger. In het verleden zijn we in het buitenland intens op zoek geweest naar de juiste contacten en door deze steun kom ik in contact met de echte aanspreekpunten', aldus Vervaecke die met zijn palen al actief is in Frankrijk, Spanje en Italië.