Cambridge beste universiteit ter wereld, KU Leuven in top 100
Foto: reuters
De universiteit van Cambridge is 's werelds beste volgens de prestigieuze QS-lijst. De KU Leuven is voor het vierde jaar op rij de enige Belgische universiteit in de top 100.

De KU Leuven is wel 20 plaatsen gezakt ten opzichte van vorig jaar, toen het nog op de 65ste plaats stond. De tweede Belgische universiteit op de ranglijst is de Université Catholique de Louvain (124). Ze doet het daarmee twee plaatsen beter dan in 2009. Die ranking van 2009 werd wel opgesteld door QS en Times Higher Education (THE) samen. Die twee organisaties maken dit jaar echter een eigen rangschikking op en dus moet een vergelijking met de nodige omzichtigheid behandeld worden. 

De derde plaats voor ons land is voor de Universiteit Antwerpen (179), die twee plaatsen moet prijsgeven ten opzicht van de QS-THE-lijst van 2009. De Universiteit Gent, die daar vorig jaar nog op de 136ste plaats stond, maakt een forse duik en staat dit jaar pas op plaats 192. De Université Libre de Bruxelles is uit de lijst verdwenen.

Harvard niet meer nummer 1

De top 10 van de ranking wordt aangevoerd door de Britse University of Cambridge, die daarmee het Amerikaanse Harvard van de troon stoot. Ook de andere universiteiten in de top 10 zijn Amerikaans of Brits: Yale (3), UCL (4), Massachusetts Institute of Technology (5), Oxford (6), Imperial College Londen (7), University of Chicago (8), California Instutute of Technology (9) en Princeton (10).