Foto: © HERWIG VERGULT
Volgens de vicevoorzitter van de Bundesbank, Franz-Christoph Zeitler, is er een compromis gevonden over strengere internationale kapitaalvereisten voor banken in de hele wereld.

Het Bazelcomité, dat zich buigt over de kapitaalvereisten voor banken wereldwijd, heeft een compromis bereikt over de hoeveelheid kapitaal die banken moeten hebben de volgende vijf tot tien jaar, te rekenen vanaf 2013. Dat zei de vicevoorzitter van de Bundesbank, Franz-Christoph Zeitler, vandaag in Frankfurt. Precieze cijfers gaf hij niet, maar hij liet wel verstaan dat de buffers hoger zullen zijn dan vandaag.

Het compromis moetg de basis vormen van de gesprekken die komende zondag (12 september) plaatsvinden met de groep van gouverneurs van de centrale banken en met de bankentoezichthouders. Daar zou de voorbereiding gebeuren van de zogenaamde Bazel III-hervorming. De nieuwe regels zouden normaal op de G20-top in november in Seoul worden aangenomen.

Volgens de Duitse krant Die Zeit eerder deze week zouden de financiële instellingen in de toekomst een kernkapitaalratio (Tier 1) van minstens 6 procent moeten hebben. Nu is dat 4 procent.

Daarbovenop zou dan een bijkomende buffer van 3 procent gevraagd worden, voor de moeilijke tijden. Volgens de krant is in het voorstel ook nog sprake van een extra 3 procent "anti-cyclische kapitaalbuffer" in bepaalde noodgevallen.

De bijkomende kapitaalvereisten voor banken komen er in reactie op de jongste financiële crisis.