Striktere Europese normen voor dierenproeven
Foto: ap
Het Europees parlement heeft woensdag een ontwerprichtlijn goedgekeurd over experimenten op dieren voor wetenschappelijke doeleinden. Proeven op grote apen zoals chimpansees, gorilla's of oerang-oetans zullen voortaan ten strengste verboden zijn.

De tekst voorziet overigens een 'zeer strenge beperking' van proeven op primaten in het algemeen.

De richtlijn bepaalt dat dierenproeven in de mate van het mogelijke moeten worden vermeden en vervangen door een wetenschappelijk bevredigende vervangingsmethode. Dieren pijnigen en doen lijden, dient tot een absoluut minimum te worden herleid.

De tekst schrijft ook voor dat dieren alleen maar mogen worden gebruikt voor experimenten die het onderzoek op mensen, dieren of ziekten (kanker, multiple sclerose, de ziekte van Alzheimer en Parkinson) vooruit helpen.

De groenen vonden de tekst niet verregaand genoeg en eisten dat de richtlijnen terug naar commissie zou worden verwezen. Een meerderheid van de parlementsleden was echter tevreden met het resultaat. 'Het akkoord beperkt maximaal het lijden van dieren, maar zet ook geen rem op onderzoek', stelde het Belgische europarlementslid Frédérique Ries (MR).
Bevoegde Europees Commissaris John Dalli stelde dat de richtlijn ervoor zorgt dat Europa bovenaan de ladder staat inzake dierenbescherming.