Ondanks een staking en grote demonstraties, waarbij een miljoen mensen de straat opgingen, is de Franse president Nicolas Sarkozy niet van plan af te stappen van zijn plannen om het Franse pensioensysteem te veranderen. Dat deelde zijn kantoor woensdag mee.

De conservatieve president zei dat hij over sommige punten bereid is te onderhandelen, maar zijn plan om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 60 naar 62 jaar wordt doorgevoerd.

'Het gaat om een noodzakelijke hervorming. Het is bijgevolg normaal dat de mensen zich zorgen maken en op straat komen, zoals gisteren het geval was. (...). Ik heb aandacht voor de bezorgdheden die op die manier worden geuit', stelde de regeringsleider in een verklaring op de ministerraad.

De regering is van mening dat verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd noodzakelijk is om het geldverslindende pensioensysteem te ontlasten.

Dinsdag kwamen in heel Frankrijk volgens de vakbond CGT 2,7 miljoen mensen - 1,12 miljoen mensen volgens de politie - op straat om te demonstreren tegen de hervorming van het pensioenstelsel.