BP: Olieramp had meer dan één oorzaak
Foto: afp
De Britse oliereus BP heeft de resultaten gepubliceerd van een intern onderzoek naar de oorzaak van de explosie op het booreiland in de Golf van Mexico.

Uit een eerste lezing van de conclusies blijkt dat BP niet één aanwijsbare oorzaak van de ramp heeft gevonden, maar wel een reeks van defecten en fouten waarbij verschillende partijen betrokken waren.  

"Niet één oorzaak lag aan de basis van de tragedie met de Macondo-put. Het gaat eerder om een reeks fouten door verschillende partijen die geleid heeft tot de ontploffing en de brand, waarbij elf mensen om het leven kwamen en een gigantische vervuiling veroorzaakt werd", zo deelde BP mee in een communiqué.

Het gaat zowel om beslissingen "die door meerdere bedrijven en werkploegen genomen werden", als om verschillende menselijke en technische factoren, zo wordt benadrukt in het persbericht.

Het interne onderzoek werd gedaan door het hoofd Veiligheid van BP, Mark Bly. Volgens BP gebeurde dat zonder enige vorm van inmenging door het management, maar de verwachting was dat BP in het rapport ook andere bedrijven als medeschuldigen zou aanwijzen. 

Toch zal het rapport door advocaten haarfijn ontleed worden, om na te gaan of er geen sporen zijn gevonden van grove nalatigheid. Als dat het geval is, staat BP immers erg zwak in de massa rechtszaken die door slachtoffers van de olieramp werden aangespannen.

Bij bewijzen van nalatigheid kan de federale overheid in de VS boetes opleggen die kunnen oplopen tot meer dan 20 miljard dollar. BP dreigt dan ook 100% van de opruimingskosten te moeten betalen. Vandaag is dat slechts 65% - het aandeel dat het oliebedrijf in de bewuste oliebron had. De mede-eigenaar, Anadarko Petroleum, zegt dat alle schuld voor het ongeval bij BP ligt.

BP zelf heeft altijd volgehouden dat er geen sprake was van grove nalatigheid, en schoof  de verantwoordelijkheid gedeeltelijk door naar de bedrijven Transocean en Halliburton. Transocean is de eigenaar van het boorplatform en leasde het aan BP. Halliburton moest de binnenkant van de oliebron cementeren, en daarbij werden volgens BP fouten gemaakt. Er zou gas in de leiding omhoog zijn gekompen, wat de explosie heeft veroorzaakt, zegt het Britse bedrijf.