Tien arrestaties bij grootschalige actie tegen internetpiraten
Foto: an
De internationale actie tegen internetpiraterij die dinsdag plaatsvond in dertien Europese landen, heeft in totaal 49 servers blootgelegd die door de piraten gebruikt werden om films en televisieseries te verspreiden. Tien personen zijn aangehouden, van wie vijf in België.

De internationale actie werd geleid door de Belgische politie. De servers die werden blootgelegd boden op grote schaal Nederlandstalige producties aan en producties die in het Nederlands ondertiteld waren.

Het onderzoek naar de piraterij, die verantwoordelijk zou zijn voor zo'n 80 procent van het Nederlandstalige illegale aanbod, begon twee jaar geleden op basis van informatie uit een ander piraterijdossier en werd gevoerd door de Computer Crime Unit van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie (FGP), onder leiding van onderzoeksrechter De Troy.

Dat onderzoek bracht vier zogenaamde 'releasegroups' in kaart die 49 servers gebruikten om illegale content aan te bieden op zogenaamde Torrentsites. Eén dergelijke server in Polen bestond uit 90 harde schijven van elk 1 à 2 terabytes. Die behoorde toe aan de organisatie zelf, maar de piraten maakten ook gebruik van grote servers van andere instellingen.

Ook arrestaties in Polen, Zweden en Noorwegen

Bij de actie werden in België, Polen, Zweden en Noorwegen tien mensen aangehouden. Volgens het parket gaat het om mensen die hoog op de ladder stonden binnen de organisatie maar zelf geen winst maakten met de piraterij. Ze worden verdacht van webpiraterij en namaak en riskeren vijf jaar cel.

De verliezen voor de entertainment-industrie door de piraterij zouden 30 miljoen euro per jaar bedragen in België, en oplopen tot 6 miljard euro per jaar wereldwijd.