Vermoedelijke leden van een islamistische sekte hebben dinsdagavond een gewelddadige aanval uitgevoerd op de gevangenis van Bauchi, in het noorden van Nigeria. Daarbij werden 732 gevangenen, van wie 150 islamisten, bevrijd.

Bij het vuurgevecht dat daarbij ontstond, werden een soldaat, een politie-officier en twee burgers gedood. Dat meldt een politiecommissaris woensdag.

Op het ogenblik van de aanval waren er 762 gevangenen aanwezig. '732 van hen zijn ontsnapt; 30 zijn gebleven', legde de directeur van het gevangeniswezen van de staat Bauchi, Mohammed Ahmed, uit. "Alle aanwezige leden van de sekte Boko Haram zijn ontsnapt. Zij waren met 150", voegde hij eraan toe.

Intussen is een 30-tal gedetineerden, van wie 11 sekteleden, opnieuw gearresteerd.
Mohamed Yusuf, de leider van de sekte, werd een jaar geleden door de politie doodgeschoten. Hij wilde in het overwegend islamitische noorden van de federatie "een zuiver islamistische staat" oprichten. In dat deel van het land kwamen van 26 tot 30 juli 2009 bij confrontaties tussen Boko Haram en de politie zowat 800 mensen om het leven.