Griekse bank onderuit door financieringsproblemen
PWO organiseert een Griekse avond Foto: Google pics
De National Bank of Greece, de grootste commerciële kredietverschaffer van Griekenland, heeft 2,8 miljard nodig ophalen om zijn kapitaal op te krikken en zijn expansie in de regio te bekostigen. Het aandeel reageert op de beurs met een duikvlucht.

De Atheense kredietverschaffer zal bestaande aandeelhouders 121,4 miljoen nieuwe aandelen aanbieden aan 5,2 euro per aandeel om 631 miljoen euro op te halen. De National Bank of Greece zal ook voor 1,18 miljard euro converteerbare obligaties uitgeven. Die verkoop moet eind oktober rond zijn.

Daarnaast wil de bank ook een minderheidsaandeel in zijn Turkse divisie Finansbank van de hand doen.

De National Bank of Greece zag haar aandeel woensdag na bekendmaking van het nieuws met 11 procent dalen tot 9,3 euro. Dit jaar verloor het aandeel al 42 procent van zijn waarde.

Economie

De Griekse dienst voor statistiek heeft intussen bekendgemaakt dat de economie van het land in het tweede kwartaal met 1,8% gekrompen is tegenover het eerste kwartaal. Op jaarbasis was er een krimp van 3,7%, meer dan de verwachte 3,5%.

Staking

De Griekse transportsector is intussen in staking gegaan tegen de plannen om de sector te hervormen.   

De staking van 11.00u tot 16.00u legt de Griekse spoorwegen stil en zorgt eveneens voor grote hinder bij het bus- en metroverkeer in Athene.

De stakers protesteren tegen de plannen van de regering om delen van het verlieslijdende spoornet te privatiseren. De regering subsidieert het spoor jaarlijks met een bedrag van ongeveer 1 miljard euro.

Griekenland moest in mei door de andere lidstaten van de eurozone van het bankroet gered worden met een lening van 80 miljard euro over drie jaar. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deed daar nog eens 30 miljard euro bij.

Experten van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie moeten maandag de boeken van de Griekse regering inkijken, om na te gaan of die zich houdt aan het haar opgelegde besparingsprogramma.