Een succesvolle veiling van Portugees staatspapier en een opsplitsing van Anglo Irish Bank hebben woensdag de zorgen om de schuldenproblematiek in de eurozone weer naar de achtergrond verdreven. De Bel20 sloot, na een moeizame start, 0,7 procent hoger. Ook de andere Europese beurzen tekenden gelijkaardige winsten op.

Portugal kon rond de middag voor ruim 1 miljard euro staatspapier slijten. Dat zorgde voor een keerpunt op de markten, waar de schuldencrisis sinds dinsdag weer helemaal op het voorplan stond.

De Europese beurzen ruilden 's middags verliezen in voor winst. Ook het nieuws dat de Ierse regering de noodlijdende bank Anglo Irish Bank gaat splitsen in een spaarbank en een 'bad bank' zorgde voor opluchting bij beleggers. De vrees leefde dat de kleine Ierse economie stilaan was aan het bezwijken onder de redding van de banksector.

De Bel20 sloot 0,7 procent hoger op 2.556 punten. Ageas (-0,2 % tot 2,05 euro) en Dexia (-0,9 % tot 3,21 euro) konden, ondanks hun portefeuilles staatspapier, geen garen spinnen bij de opluchting op de obligatiemarkten. De bankverzekeraar KBC won wel 1,1 procent tot 33,88 euro.

Delhaize kondigde voorbeurs een obligatieruil aan. De kleinhandelaar gaat uitstaande obligaties met een coupon van 9 en 8,05 procent omruilen tegen nieuwe obligaties met een coupon van 5,70 procent en een langere looptijd. De omruiling gaat enkel door als voldoende obligatiehouders zich aanmelden, opdat Delhaize voor 375 miljoen dollar nieuwe obligaties kan uitgeven.

Op de brede markt werkte Galapagos (+4,2 % tot 10,78 euro) zich in de kijker. Het biotechbedrijf heeft voor een 'symbolisch' bedrag een onderzoekscentrum van GSK in Zagreb (Kroatië) overgenomen. Met de extra capaciteit hoeft Galapagos niet langer bepaalde activiteiten uit te besteden en kan het op termijn jaarlijks 2 miljoen euro onderzoekskosten besparen.

Tom Simonts, analist bij KBC Securities, haalde Gimv van zijn favorietenlijstje. In vergelijking met het koersdoel heeft Gimv nog maar een opwaarts potentieel van 1,5 procent. Het aandeel zakte 0,3 procent tot 38,76 euro. Maar volgens Simonts blijft Gimv wel een interessante investering dankzij het dividendrendement van meer dan 6 procent, de conservatieve waardering van de participaties en zijn oorlogskas van 850 miljoen euro.

Op de fixingmarkt schoot Unibra, de bierbrouwer met focus op Afrika, 19,7 procent hoger. De handel in het aandeel werd dinsdag stilgelegd in afwachting van een persbericht. Woensdagochtend meldde het bedrijf dat hoofdaandeelhouder Red House een uitkoopbod lanceert van 182,50 euro per aandeel dat het nog niet in bezit heeft.

Wall Street / Tokio

Ook in Wall Street nemen de zorgen over de schuldencrisis vandaag wat af, waardoor de indexen tot ongeveer een procent kunnen stijgen.

Alcoa, JPMorgan Chase & Co en Caterpillar stegen in de ochtendhandel met meer dan twee procent. Ook de financials zijn in goede doen.

De Nikkei-index van de beurs van Tokio had de handel vanochtend afgesloten met een verlies van 2,18 procent (201,40 punten), door een nieuwe stijging van de Japanse munteenheid ten opzichte van de dollar en de euro.

De dollar is woensdag voor het eerst sinds mei 1995 onder de kaap van de 83,35 yen gedoken. Investeerders zoeken hun toevlucht in de Japanse yen, door de onzekerheid over de westerse economie.

Bekijk meer dan duizend Europese aandelenkoersen live op Chi-X Europe

Bekijk het beurzendashboard

Duitsland

Het aantal faillissementen van bedrijven en privépersonen is in Duitsland met 7,2 procent gestegen tijdens de eerste jaarhelft. Die evolutie staat in contrast met het duidelijke herstel van de Duitse economie over dezelfde periode. Dat blijkt vandaag uit gegevens van het Duitse federale bureau voor de statistiek.

Tussen januari en juni legden 16.500 bedrijven in Duitsland de boeken neer, of 2 procent meer dan tijdens het eerste semester van 2009. Het aantal faillissementen van privépersonen steeg over dezelfde periode met 11,6 procent, tot bijna 53.900 gevallen.

De openstaande schuld door die faillissementen bedroeg 21,1 miljard euro tijdens het eerste semester, minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar (24,4 miljard euro). Dat verschil wordt verklaard doordat in 2009 verschillende grote bedrijven de boeken moesten neerleggen, zoals distributiegroep Arcandor.