Een reiziger die op een trein van de NMBS zat, is erin geslaagd uit de trein te springen terwijl die met een snelheid van 100 km/u reed. Dat bericht La Dernière Heure.

De man, een Afrikaan trok aan een noodhendel om de deuren te openen. De treinbestuurder had het alarmsignaal gehoord, maar vond het niet nodig om de trein tot stilstand te brengen aangezien het volgende station vlakbij was.

De reiziger werd na meer dan een uur teruggevonden en verkeerde in kritieke toestand. De feiten speelden zich af in Anderlecht, ter hoogte van de gebouwen van winkelketen Decathlon.

Om de noodknop in te drukken, moest de man eerst een veiligheidskastje openbreken. De NMBS wijst er woensdag op dat zo'n systeem, waarbij de deuren van een trein op elk moment open moeten kunnen voor een noodgeval, is opgelegd door Europa. De norm EN14752 dateert van maart 2006 en de nieuwe treinen van de NMBS zijn al aangepast.

'Maar,' aldus NMBS-woordvoerder Michael Vanloubbeeck, 'er mag slechts in uiterste nood gebruik gemaakt worden van dit systeem.' Zoniet geldt een verbod om de knop in te drukken. Tegen de man die zondag de deuren opende, werd dan ook een proces-verbaal opgesteld. De NMBS heeft aan het parket van Brussel gevraagd hem te vervolgen.

Over de motieven van de Afrikaan bestaat nog geen duidelijkheid. Hij zou nog altijd in levensgevaar verkeren.