De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is woensdag opgeschrikt door een hevige naschok met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter. De naschok zorgde voor heel wat paniek bij de bewoners, die verschrikt de straat opliepen, en veroorzaakte ook nieuwe schade.

Volgens de berichten was deze naschok de hevigste van de meer dan honderd naschokken die zich hebben voorgedaan sinds de aardbeving van zaterdag. Die aardbeving met magnitude 7 was de meest vernielende beving die Christchurch de afgelopen 90 jaar te verwerken kreeg.

De toestand in de stad is erg gespannen als gevolg van de voortdurende stroom van naschokken. Kinderen schrikken op bij het minste geluid en bij de volwassenen neemt de stress voor wat nog kan komen ondraaglijke proporties aan.

De politie heeft aan de mensen gevraagd om uit de buurt te blijven van beschadigde gebouwen uit vrees dat die bij een volgende naschok zouden instorten.

De noodtoestand in Christchurch, de op één na grootste stad van Nieuw-Zeeland, wordt met een week verlengd, zo hebben de autoriteiten laten weten. Of de verlenging van de noodsituatie een direct gevolg is van die naschok, is niet geweten. De noodtoestand duurde normaal gezien tot woensdag 12 uur lokale tijd.