Net de helft van alle Vlamingen vindt dat er intussen voldoende op de onderhandelingstafel ligt om over te gaan tot echte formatiegesprekken. Enkel bij N-VA ziet een meerderheid van de kiezers nog onvoldoende elementen voor een staatshervorming. Dat blijkt uit een peiling van La Libre Belgique.

De peiling toont dat ex-preformateur Elio Di Rupo nog steeds de steun geniet van 74% van de Walen en Brusselaars én 57% van de Vlamingen. N-VA-voorzitter Bart De Wever moet het doen met 63% steun in Vlaanderen tegen 8% in Wallonië en 13% in Brussel.

Opvallend is dat CD&V-voorzitter Wouter Beke buiten Vlaanderen slechter scoort dan De Wever, met 8% in Wallonië en slechts 11% in Brussel. Joëlle Milquet (cdH) sluit dan weer de Vlaamse rij met 18%.

Springt ook in het oog: slechts 57% van de Belgen hoopt op snel succes en de vorming van een nieuwe regering. Daartegen hoopt 14% op een splitsing van het land, 12% op nieuwe verkiezingen, 7% op "verrotting" en 10% op een andere oplossing.

Voorts vreest ruim 70% van de Walen en Brusselaars dat De Wever bereid is de gesprekken te kelderen, tegen 21% Vlamingen. Zij zien Milquet daar wel eerder (56%) toe in staat dan de Walen (8%) en Brusselaars (1%). Ruim 70% van hen oordeelt nog dat de Vlamingen (waarschijnlijk) niet genoeg water bij de wijn doen.

De peiling werd via internet afgenomen bij 1.905 meerderjarige Belgen.