Kim Geybels blijft senator
Foto: koen bauters
Kim Geybels, die vorige week ontslag nam als N-VA-senator, eist haar zetel in de Hoge Vergadering terug.

Op vraag van haar advocaat heeft een deurwaarder senaatsvoorzitter Danny Pieters vandaag formeel laten weten dat ‘senator Kim Geybels haar mandaat als senator verder wenst op te nemen. Artikel 70 van de Grondwet bepaalt dat senatoren worden verkozen voor vier jaar. Deze bepaling impliceert dat senatoren niet kunnen worden ontslagen.’ In het document wordt benadrukt dat Geybels op 31 augustus ‘onder grote druk werd gezet om een document te ondertekenen’. Maar een onder dwang gegeven toestemming is ongeldig, aldus de advocaat.

Op het N-VA-hoofdkwartier wordt opgemerkt dat Geybels uit de senaatsfractie is verwijderd en er niet wordt teruggekomen op die beslissing. Geybels zal dus voortaan als onafhankelijke zitting hebben in de Senaat.

Dat het niet meer goed komt tussen Geybels en de N-VA mag ook blijken uit de bewoordingen van de advocaat van de spoedarts. 'Succes in een kort kleedje is voor sommigen blijkbaar nog moeilijk verteerbaar', stelt hij. 

'Eventuele vergissingen in de privésfeer hebben in de Belgische politiek nooit eerder tot ontslag geleid,' merkt advocaat Filip Van Bergen op. Hij spreekt ook van 'chantage' door de N-VA, vraagt zich af of Danny Pieters wel geschikt is om de Belgische Senaat te leiden en zegt hij dat Geybels als senator het recht had om Bas Luyten aan te werven als medewerker. Dat Piet De Bruyn, 'een trouwe kompaan van de Senaatsvoorzitter, afkomstig uit dezelfde afdeling Vlaams-Brabant', de opvolger is van Geybels in de Senaat, is dan evenzeer vriendjespolitiek, klinkt het.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in