België en Nederland lijden aan dezelfde ziekte: de opkomst van een egoïstisch populisme. Dat schrijft de Franse krant Le Monde zondag in een commentaarstuk over de mislukte (pre)formaties in twee noordelijke buurlanden.

'Beide Europese democratieën ondergaan een crisis zonder voorgaande', steekt Le Monde van wal. 'Drie maanden na de verkiezingen wachten België en Nederland nog altijd op de vorming van een regering.'

2007 was begin van crisis

Le Monde verwijst naar 2007 als begin van de crisis in België. 'De christen-democraat Yves Leterme heeft de weg bereid voor de boodschap van de Vlaamse onafhankelijkheidsgezinden, maar net als zijn partij is hij verslonden door de Nieuw-Vlaamse Alliantie, die dankzij hem het idee kon doen openbloeien van een onafhankelijk Vlaanderen, ontdaan van de 'blok aan het been' Wallonië en in staat om Brussel in te palmen', klinkt het. Nog volgens Le Monde is het scenario van een splitsing van België 'niet meer onrealistisch'.

Nederlands pact met de duivel

Over Nederland schrijft Le Monde dat de christendemocraten en de liberalen gepoogd hebben een pact met de duivel te sluiten, zijnde met extreem rechts van de 'islamofobe onruststoker Geert Wilders', die vrijdag zelf 'het kaartenhuis' omver heeft geblazen.

Het zijn de traditionele partijen, christendemocraten, socialisten en liberalen, die in België en Nederland de populistische partijen hebben doen bloeien, concludeert Le Monde. En het zijn de populistische partijen die het evenwicht in beide landen bedreigen. 'Een onrustwekkende vaststelling', besluit de Franse krant.