'We moeten nu opnieuw onderhandelen'
Foto: pn
CD&V, SP.A en Groen! vinden dat André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA) het vertrouwen tussen de zeven partijen kunnen herstellen. Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) hoopt dat de bemiddelaars een eerlijke kans krijgen, zo bleek uit afzonderlijke interviews in De Zevende Dag (Eén).

Flahaut en Pieters moeten volgens Groen!-voorzitter Wouter Van Besien de mist doen optrekken. De positie van N-VA was voor hem niet altijd duidelijk. Hij schoof drie prioriteiten naar voor: de herfinanciering van Brussel, het snel opstarten van onderhandelingen over de hervorming van de financieringswet en het opstarten van de eigenlijke regeringsonderhandelingen. 'We kunnen de maatschappelijke onderhandelingen niet laten liggen', zegt Van Besien.

SP.A-voorzitster Caroline Gennez gaf de bemiddelaars, die ze 'het olijke duo' doopte, een kans en vond het goed dat de as N-VA - PS hersteld wordt. Voor haar is er geen alternatief voor de onderhandelingen met de zeven en moet verder gewerkt worden met wat op tafel lag. De SP.A heeft volgens haar het Vlaamse front niet doorbroken, wat Bart De Wever haar eerder verweet.

Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke is het belangrijk dat de twee bemiddelaars komen uit de twee partijen die de verkiezingen gewonnen hebben. Dat betekent dat deze nog perspectief zien. CD&V zit met het eigen partijprogramma aan de onderhandelingstafel, luidde het op vragen over het doorbreken van de as CD&V/N-VA.

Het oplossen van BHV met de liberalen rond tafel zal volgens Beke na de verklaringen van FDF-voorzitter Olivier Maingain erg moeilijk zijn. Daarom zou men best de liberalen niet uitnodigen voor de onderhandelingen.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, die de onderhandelingen van op de zijlijn moet bekijken, wees erop dat er grote verschillen bestaan tussen de Vlaamse partijen. Of Open VLD aan de onderhandelingen zou willen deelnemen, hangt af wat er op de tafel zal liggen, benadrukte hij.

N-VA verwelkomt aanstelling nieuwe bemiddelaars

Voor N-VA was Vlaams minister Philippe Muyters naar de VRT afgezakt. Hij riep op om de bemiddelaars een eerlijke kans te geven. De N-VA wil een systeemwijziging en wat op tafel lag bij de onderhandelingen beantwoordde daar niet aan.

'Na de ontgoocheling van de voorbije dagen moeten we nu opnieuw proberen constructief te werken en zoeken naar oplossingen. De huidige problemen dramatiseren helpt niemand vooruit, politici moeten nu in de eerste plaats verantwoordelijkheidszin tonen. De N-VA roept alle partijen dan ook op om de heren Flahaut en Pieters de kans te geven om in alle discretie hun bemiddelingsopdracht uit te voeren en tot een succes te brengen', meldde de partij eerder in een persbericht.

Vandenbroucke: 'Niet opnieuw vanaf nul beginnen'

'Ik hoop dat de twee bemiddelaars de politieke partijen die betrokken waren bij de preformatie zullen kunnen overtuigen om de draad van de onderhandelingen terug op te nemen op het punt waar we gekomen waren. Alles terug van het bord vagen, zoals de Franstaligen suggereren, helpt ons echt niet vooruit'. Dat heeft SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke zondag gezegd bij de start van de Gordel in Zaventem.