Hulp voor Pakistan dreigt stil te vallen door ongerustheid over corruptie
Foto: katrijn van giel
De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani heeft zaterdag aangekondigd dat hij enkele politici van de oppositie zal spreken over het gebruik van de hulpfondsen voor slachtoffers van de overstromingen. De toestroom van internationaal geld dreigt stil te vallen door ongerustheid over de corruptie in het land.

De overstromingen van vijf weken geleden troffen meer dan 18 miljoen mensen en verwoestten miljoenen hectaren landbouwgrond. Pakistan is niet in staat de verliezen op te vangen zonder internationale steun. Die steun dreigt echter weg te vallen nu er meer en meer berichten opduiken over hulpfondsen die de eigenlijke slachtoffers niet bereiken door corruptie en wanbeheer.

De Pakistaanse premier erkent dat er moeilijkheden zijn in het opvangen van de noden van de slachtoffers en wil bij de oppositie steun vergaren voor de heropbouw van het land na de overstromingen.

'Er komt een vergadering met alle politieke partijen om tot een consensus te komen over de hulpverlening en heropbouw', sprak Gilani in het Pakistaanse parlement.

De Verenigde Naties trokken al aan de alarmbel omdat de geldstroom sinds vorige week aan het opdrogen is. De internationale steun kwam op gang nadat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon midden augustus een bezoek bracht aan het zwaar getroffen land.

Pakistan plant een internationale donorconferentie in Islamabad binnen de twee maanden.