De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zaterdag de oprichting aangekondigd van een raad die vredesoverleg moet voeren met het taliban-verzet. De oprichting van deze Hoge Raad voor de Vrede betekent 'een belangrijke stap in de richting van vredesoverleg', zo luidde het in een presidentieel communiqué.

Het instellen van deze raad was in juni tijdens de zogenaamde 'vredesjirga' reeds goedgekeurd. Zaterdag kwamen in Kaboel functionarissen samen om over de samenstelling van het orgaan te praten. Volgende week zal de lijst van raadsleden bekendgemaakt worden.

De raad zal enkele (oud-)taliban en leden van de verzetsbeweging Hezb-i-Islami van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar omvatten.

Vraag blijft of de taliban wel willen meewerken. De door de Amerikaanse inval van de macht verdreven islamisten hebben al vaker de dialoog afgewezen met Karzai, die zij beschouwen als een marionet van Washington. Ook in het Westen ligt dialoog met de gediaboliseerde taliban moeilijk, al is daar een oplossing gevonden door hen op te splitsen in 'gematigden' en 'fundamentalisten'.