Veel vraagtekens en verbijstering in de Franstalige kranten na het crashen van de preformatie.

'Maar wat wil Vlaanderen?', vraagt Le Soir zich af. 'Onbegrijpelijk. Helemaal betreurenswaardig. En op dit moment absoluut onverantwoord. Hadden jullie voor de verkiezingen geweten dat er zoveel op tafel lag, zouden jullie dan niet tevreden zijn geweest?

'Laten we durven!', titelen de kranten van de groep Sud Presse. Ze vinden dat de Franstaligen niet bang hoeven te zijn om hun toekomst in handen te nemen. 'Laten we ja zeggen tegen nieuwe bevoegdheden en de Vlamingen tonen dat we het even goed kunnen doen als hen in het België van morgen'.

'België in de hel', luidt het op de voorpagina van La Dernière Heure, dat een foto van Elio Di Rupo en Romelu Lukaku gebruikt als symbool voor de politieke crisis en de nederlaag van de Rode Duivels tegen Duitsland.

De krant meent dat 'alles opnieuw te doen valt' en dat Di Rupo er niet in is geslaagd het onverzoenbare te verzoenen. 'Het land beweegt al drie jaar niet meer. Deze patiënt is meer dan comateus', vindt Vincent Liévin.

'Et maintenant ? En wat nu', vraagt La Libre Belgique zich af in beide landstalen. Voor de krant is 'zeker alles te hernemen vanaf nul'.

'Nu is het aan De Wever', meent Nicolas Ghislain in L’Echo. 'Het proces dat de volgende dagen onvermijdelijk zal worden gemaakt van de preformateur is onaanvaardbaar. Elio Di Rupo heeft het geprobeerd, met moed en met een methode die vruchten kon afwerpen', benadrukt hij. 'De verantwoordelijke nummer één voor de huidige chaos, Bart De Wever, moet vandaag zelf op de proef worden gesteld'.