Een nieuwe online fietsrouteplanner van de Stad Gent berekent routes, waarbij kan gekozen worden om tramsporen of kasseien te vermijden. Dat maakte het stadsbestuur vrijdag bekend.

Het Gentse fietsnetwerk was tot nu toe enkel op een papieren kaart beschikbaar. Vanaf vrijdag 3 september staat een digitale fietsrouteplanner op de website www.gentfietst.be.

De digitale fietsrouteplanner is één van de maatregelen uit het Europese civitas-project rond duurzame mobiliteit. De Stad Gent wil hiermee het fietsen nog sterker promoten.

Fietsers in Gent knarsetanden soms op lange kasseistroken of tramsporen en wissels in nauwe straten. De Gentse fietsrouteplanner biedt daarom meer informatie dan de bestaande fietsrouteplanners.

"De route van punt A naar B, waarbij ook stops kunnen ingevoerd worden, berekent niet alleen de kortste weg, maar houdt ook rekening met veiligheid en fietscomfort", aldus uittredend mobiliteitsschepen Karin Temmerman (sp.a).

Fietsers kunnen voorkeuren aanvinken om bijvoorbeeld niet over kasseistroken te rijden of tramsporen, wegen in slechte staat, druk verkeer of lastige hellingen te vermijden.

Vanaf het voorjaar 2011 kan de fietsroute naar een gps-toestel geëxporteerd worden.