Tweejarige roker zegt sigaret vaarwel
Foto: epa
Een tweejarige Indonesische jongen die wereldwijd hoge ogen gooide omdat hij dagelijks zo'n veertig sigaretten rookte, zegt na een maand therapie voortaan neen tegen de sigaret. Dat heeft het agentschap voor de kinderbescherming donderdag gezegd.

De kleine Ardi Rizal begon met roken toen hij amper achttien maanden oud was en beelden van hem gingen de wereld rond.

'Hij is gestopt met roken en vraagt niet langer om sigaretten', zegt Arist Merdeka Sirait van de nationale commissie voor kinderbescherming. Volgens Sirait heeft het zware roken problemen veroorzaakt in de hersenen van de jongen en later kan hij naar verluidt nog met heel wat gezondheidsproblemen af te rekenen krijgen. 'Hij heeft een rookvrije omgeving nodig, zodat hij niet opnieuw begint te roken', aldus Sirait.

Sinds juni staat de commissie in voor de kleuter nadat filmpjes van hem met een sigaret opgedoken waren op het internet.

Bijna een derde van de 230 miljoen mensen in Indonesië en meer dan zestig procent van de mannelijke bevolking rookt volgens het demografische instituut van de universiteit van Indonesië. De regering maakt intussen werk van regelgeving om het tabaksgebruik in te dammen. Zo zou reclame voor sigaretten beperkt worden, wordt de verkoop van sigaretten aan kinderen aan banden gelegd en zullen tabaksbedrijven niet zomaar meer aan sponsoring kunnen doen.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in