Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) ziet 'weinig redenen om te denken dat er deze keer meer kans is op slagen' in de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Dat heeft hij gezegd in De Ochtend op radio 1.

Vandaag zitten de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas voor het eerst in twee jaar tijd weer samen voor rechtstreekse vredesgesprekken.

Maar twee aspecten zullen die gesprekken aanzienlijk bemoeilijken, oordeelde de voormalige minister van Buitenlandse Zaken donderdagochtend. Zo staan de Palestijnen onderling niet op één lijn, met Hamas dat door Israël als terreurorganisatie en dus onmogelijke gesprekspartner beschouwd wordt.

Anderzijds is volgens De Gucht ook de Israëlische politiek 'verhard' en 'verrechtst'. Netanyahu zelf is 'zeker geen duif' en wordt bovendien 'deels omringd door mensen die vinden dat er helemaal geen oplossing moet komen', stelt de eurocommissaris. 'Hij zal moeten proberen daar bovenuit te stijgen én dan nog een parlementaire meerderheid te vinden.'

Dat Europa momenteel geen rol speelt, deert De Gucht dan weer niet. 'De enige die een rol van betekenis kunnen spelen zijn de Verenigde Staten. Zij kunnen druk uitoefenen op Israël als ze dat willen', verduidelijkt hij. 'Al mag je ook de Joodse lobby op Capitol Hill niet onderschatten.'

Tot slot benadrukt De Gucht dat Israël zijn 'wurggreep' op Gaza zal moeten verlichten. Enkel dan zal Egypte - dat deels als tussenpersoon optreedt voor Hamas - tot onderhandelen bereid zijn, besluit hij.