De Amerikaan Tyler Farrar (Garmin) heeft woensdag de vijfde etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven, een etappe over 198,8 km van Guadix naar Lorca.

Het stond in de sterren geschreven dat deze rit naar Murciaans grondgebied op een groepsspurt zou eindigen. Een aanval van bij de start van Arnaud Labbe, Pierre Rolland, Jose Vicente Toribio en David Gutierrez kon daar niets aan veranderen. Met Lorca in zicht werden de vier gegrepen.

De massaspurt werd van ver ingezet door Cavendish. Zondag kreeg hij op zijn donder van Yauheni Hutarovich en ook nu kon hij het niet redden. Op enkele tientallen meters van de streep zag de Brit in dat hij een ongelijke strijd uitvocht. Farrar stormde op de streep af en won onbedreigd. Wouter Weylandt was vierde, maar deed nooit echt mee voor de winst.

Outsider WK

Met deze overwinning heeft Farrar bewezen dat ook met hem rekening gehouden zal moeten worden in het WK. Na zijn Tour vol pech trapt hij sinds enkele weken in de boter. Eerst won hij de Vattenfall Cyclassics in Hamburg, daarna werd hij slechts door Matthew Goss van de overwinning gehouden in Plouay en nu is hij baas in de Vuelta.

Zijn zevende overwinning van het seizoen na een rit in de Driedaagse De Panne-Koksijde, de Scheldeprijs in Schoten, twee ritzeges in de Giro, de eindzege in de Delta Tour Zeeland en Hamburg.

Gilbert

Onze landgenoot Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), de ritwinnaar van maandag, blijft het klassement aanvoeren.

Voor aanvang van de etappe hield het peloton overigens een minuut stilte ter nagedachtenis van de dinsdag overleden Franse ex-renner Laurent Fignon.