De twee Jemenitische mannen die maandagmorgen op Schiphol werden aangehouden, waren vermoedelijk niet bezig met een test voor een echte aanslag op een later tijdstip. De twee kenden elkaar niet en reisden ook niet samen. Dat blijkt uit onderzoek van de FBI, meldt een welingelichte Amerikaanse bron.

De twee hadden hun vlucht naar Washington gemist, vanwaar ze naar Dubai zouden vliegen. Hierop boekte de luchtvaartmaatschappij United Airlines hen over op de vlucht naar Amsterdam.

Toen de Amerikaanse douane vervolgens ontdekte dat een van de passagiers niet op de vlucht naar Dubai zat, werd het vliegtuig teruggeroepen, waarop de bagage van de passagier werd verwijderd. Hierin werden de verdachte goederen, waaronder telefoons en messen, aangetroffen.

Het openbaar ministerie in Nederland verdenkt de twee mannen uit Jemen wel van mogelijke betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De politie hield de twee maandag om 9.15 uur aan op Schiphol. Ze zaten in een vliegtuig uit Chicago en waren op weg naar de Jemenitische hoofdstad Sana, terwijl de bagage van de mannen op een binnenlandse vlucht naar Washington zat.

Advocaat Wouter Hendrickx zei woensdag dat zijn cliënt, Ahmed Mohamed Nasser al Soofi, elke betrokkenheid bij terrorisme ontkent en dat hij slechts een bezoek wilde brengen aan zijn familie. Al Soofi zou 'in shock' verkeren sinds zijn arrestatie.

De advocaat acht het onwaarschijnlijk dat de twee mannen worden aangeklaagd in de Verenigde Staten. Hendrickx zei nog geen bericht te hebben ontvangen van aanklagers.