Commissie Adriaenssens krijgt opvolger
Ex-voorzitter en kinderpsychiater Peter Adriaenssens liet eerder al weten niet opnieuw deel uit te willen uitmaken van de commissie. Foto: belga
De Bisschoppenconferentie van België stelt op maandagvoormiddag 13 september de opvolger van de commissie Adriaenssens voor. Die commissie onderzocht seksueel misbruik in de Kerk maar hield op te bestaan nadat het gerecht tijdens huiszoekingen vertrouwelijke documenten in beslag had genomen.

Tijdens een persconferentie zal het nieuwe initiatief van de Bisschoppenconferentie van België voorgesteld worden. André-Joseph Léonard, aartsbisschop van Mechelen-Brussel en voorzitter van de Bisschoppenconferentie, Guy Harpigny, bisschop van Doornik, en Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, zullen bij de voorstelling aanwezig zijn.

In het onderzoek naar mogelijk kindermisbruik in de Kerk en eventuele doofpotoperaties liet de Brusselse onderzoeksrechter Wim de Troy op 24 juni onder meer huiszoekingen doen bij de commissie Adriaenssens. Operatie Kelk was geboren. Zo'n vijfhonderd dossiers werden in beslag genomen. Enkele dagen later dienden de leden van de commissie collectief hun ontslag in waardoor het initiatief werd opgeheven. Volgens het arrest van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van 13 augustus moet het Brusselse gerecht alle pedofiliedossiers teruggeven aan de commissie en mogen ze niet als bewijsmateriaal gebruikt worden. Voorlopig blijven de dossiers bij de griffie van de rechtbank van eerste aanleg.

Ex-voorzitter en kinderpsychiater Peter Adriaenssens liet eerder al weten niet opnieuw deel uit te willen uitmaken van de commissie.