Geybels moet ook als jongerenvoorzitter opstappen
Kim Geybels Foto: marc herremans
Kim Geybels (28) moet ook ontslag nemen als voorzitter van Jong N-VA. Gisteren raakte bekend dat ze opstapt als senator. Ze raakte afgelopen weekend betrokken bij een drugsdeal in de Thaise hoofdstad Bangkok. Haar reisgenoot, een N-VA gemeenteraadslid, is intussen geen lid meer van de partij.

Geybels was samen met gewezen N-VA-medewerker Bas Luyten (30), een getrouwd N-VA gemeenteraadslid in Keerbergen met wie ze een relatie had, op vakantie in Thailand. Luyten zou in Bangkok op zoek gegaan zijn naar drugs, en nam een stel dealers mee naar hun kamer in het Hilton-hotel. Daar zou een transactie plaatsgevonden hebben. Kort nadien, zo luidt de versie die Geybels aan haar partij opbiechtte, namen de dealers opnieuw contact op. Een taxichauffeur uit Bangkok met wie de twee bevriend waren geraakt, zou de drugs in hun kamer verstopt hebben en dreigden ermee de Thaise politie te verwittigen als het paar niet met een stevige som geld over de brug kwam. De twee gingen op die chantage in. Het ging om zodanig veel geld dat ze hun hotelrekening zelfs niet meer konden betalen.

Paniek

In paniek belde de Limburgse spoedarts zondagmorgen haar partij op om de coördinaten van de Belgische ambassade in Bangkok te weten te komen. Ze vertelt een warrig verhaal over drugs die iemand in haar drankje zou gedaan hebben. Het is onduidelijk of de Thaise politie erbij te pas gekomen is. Volgens de N-VA is er geen klacht ingediend en werd Geybels niet gearresteerd.

Het warrige verhaal van Geybels deed de N-VA vermoeden dat er meer aan de hand is. Volgens de Belgische ambassade was Geybels door Belgische diplomaten op een vliegtuig naar Parijs gezet. Ze werd onmiddellijk na haar aankomst in België op het matje geroepen. In een gesprek met senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) werd haar duidelijk gemaakt dat ze ontslag moest nemen. Als senator en Jong-N-VA-voorzitter heeft Geybels een voorbeeldfunctie. We konden niet anders, klinkt het bij de partij. Ze ontkent dat ze zelfs drugs heeft gebruikt en zegt het slachtoffer te zijn van afpersing.

Vriend als persoonlijke medewerker

Luyten, met wie Geybles een 'destructieve relatie' zou hebben, is geen onbeschreven blad. De ex-jongerenvoorzitter van de N-VA werd door Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) in mei aan de deur gezet als medewerker omdat er 'heel moeilijk met hem te werken viel'. Bovendien zou Luyten een zwaar verslavingsprobleem hebben.

Vorige week nam Geybels uitgerekend hem in dienst als persoonlijke medewerker in de Senaat. Dat druist regelrecht in tegen de regels bij de Vlaams-nationalisten. Die schrijven immers voor dat iedereen een aanwervingsprocedure moet doorlopen. De partijtop had Geybels duidelijk gemaakt dat de aanwerving niet kon, maar zij had daar geen gevolg aan gegeven. 'Ik wou hem een perspectief bieden', zegt Geybels. 'Ik vond dat hij een kans verdiende, want Bas is uiteindelijk een goede jongen en heeft veel kwaliteiten.' Vandaag raakte bekend dat Luyten zijn partijkaart heeft teruggestuurd. Geybels blijft wel lid van N-VA.

Spoedarts

De N-VA probeerde gisteren de zaak zo sober mogelijk te spelen. In een korte mededeling vroeg de partij om het verhaal met omzichtigheid te behandelen, 'uit respect voor het privéleven van de betrokkene'. ‘Ernstige persoonlijke problemen’ gaf de Limburgse op als reden voor haar ontslag. Dat VTM kort na de middag al weet had van het verhaal gooide dat plan helemaal overhoop.

Geybels is spoedarts in een ziekenhuis in Overpelt. Daar wil men voorlopig geen commentaar kwijt. Maar de 28-jarige zegt dat ze van plan is om terug aan de slag te gaan als spoedarts.

In de Senaat zou Geybels worden opgevolgd door Piet De Bruyn (N-VA), de huidige woordvoerder van de Vlaamse minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA).