Uit solidariteit met het keukenpersoneel hebben alle cipiers van de Hasseltse gevangenis woensdagochtend ook het werk neergelegd.

'Slechts een vijftal mensen is aan de slag gegaan. Vanochtend was ook de politie niet verwittigd, zodat het even chaotisch was. Het keukenpersoneel staakte uit onvrede met de arbeidstijden van de dagdiensten en de cipiers van de vroege shift legden dan ook het werk neer. De staking duurt voorlopig tot vanavond 22 uur', zegt Kristof Muyters, ACOD-afgevaardigde.

Door de staking kon een gedetineerde woensdagmorgen niet overgebracht worden naar de Hasseltse correctionele rechtbank, waar hij voor een oplichtingsdossier moest verschijnen.

Het keukenpersoneel moet nu bij de dagdiensten een halfuur langer werken en kan geen pauze nemen. Donderdag heeft een overleg met de directie plaats.

Woensdag raakte ook bekend dat er weer een geval van agressie gebeurd is in de Hasseltse strafinrichting. Een gedetineerde wilde uithalen naar een cipier. De voorbije zomermaanden zijn er al vier cipiers werkonbekwaam geslagen in Hasselt.