Grieken mogen niet meer in het openbaar roken
Foto: reuters
Vanaf vandaag mogen Griekse rokers hun sigaret of sigaar niet meer in overdekte openbare ruimtes opsteken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de nieuwe Griekse antirookwetgeving hard nodig, omdat soepeler wetgeving -acht jaar geleden geïntroduceerd- grotendeels wordt genegeerd.

Ongeveer 42 procent van de Grieken boven de 15 jaar rookt. Dat is ver boven het Europese gemiddelde van 29 procent. In Griekenland, met nog steeds vrij veel kettingrokers, werd roken door velen ooit beschouwd als een symbool van burgerlijke ongehoorzaamheid. Maar de regering vindt dat het nu tijd is om deze traditie te doorbreken.

'Betere levenskwaliteit'

Net als de bezuinigingsplannen zal het rookverbod de Grieken leren de consequenties van hun acties in te zien, aldus de Griekse premier George Papandreou. 'Het zal bijdragen aan het werk dat we vandaag de dag doen en dat is gericht op verandering van houding, normen en gedrag. Zo verbeteren we onze kwaliteit van leven en maken we ons land levensvatbaar, niet alleen in economisch opzicht maar ook wat betreft het dagelijks leven', zei Papandreou woensdag.

Volgens Gregory Connolly, hoogleraar aan de Amerikaanse Harvarduniversiteit -die bij de campagne zal helpen-, is roken een enorm probleem in Griekenland. 'We kunnen stellen dat van alle kinderen die nu in Griekenland leven, meer dan 350 duizend vroegtijdig komen te overlijden door roken tenzij er actie wordt ondernomen.' 

Politieke partij tégen rookverbod

Griekse café- en restauranthouders zijn echter bang voor hun inkomsten. De recessie en een minder goed hoogseizoen zullen er volgens hen samen met het rookverbod voor zorgen dat sommige ondernemingen failliet gaan. 'Natuurlijk blijven klanten niet zo lang als ze naar buiten moeten om te roken', zegt bareigenaar Nikos Louvros. 'Ik begrijp niet waarom rokers en niet-rokers niet hun eigen plek kunnen krijgen. Je kunt de lucht filteren en zo krijgt iedereen zijn zin.'

Louvros was zo boos door de vorige poging een rookverbod op te leggen dat hij een politieke partij heeft opgericht met als belangrijkste punt de strijd tegen het rookverbod. In 2009 kreeg hij vijftienhonderd stemmen bij de nationale verkiezingen. Hij wil ook aan de gemeenteraadsverkiezingen van Athene meedoen. 'Misschien winnen we de strijd om het burgemeesterschap van Athene', zegt Louvros. 

Boete

Grieken die de nieuwe wetten negeren, kunnen rekenen op een boete van vijftig tot vijfhonderd euro. Bedrijven kunnen beboet worden voor een bedrag tussen de vijfhonderd en tienduizend euro.