De bel20 is woensdag fors hoger gesloten met 3,02 procent winst. Opvallende stijgers zijn Bekaert (+5,28%) en Umicore (+5,43%). Alleen Omega Pharma dat al de hele dag in de rode cijfers staat, noteert in het rood (-2,41 procent).

Een enorme eindspurt hielp de Bel20 woensdag ruim 3 procent hoger. Wereldwijd stonden de beurzen en analisten versteld van de veerkracht die de Amerikaanse industrie aan de dag legde. Vooral de conjunctuurgebonden aandelen - Bekaert en Umicore - profiteerden.

 

Uit cijfers van het Institute of Supply bleek dat de inkoopmanagersindex (PMI) onverwacht steeg van 55,5 in juli tot 56,3. Economen hielden, na de stroom sombere berichten van de voorbije weken, rekening met een terugval tot 52,8. De beurzen reageerden net niet euforisch op de cijfers, nadat in de vroege ochtend al was gebleken dat ook de Chinese industriële productie in augustus weer groeide. Beleggers legden bovendien de tegenvallende ADP-cijfers, het officieuze Amerikaanse banenrapport zeg maar, volledig naast zich neer.

De Bel20 sloot ruim boven de 2.500-puntengrens, na een klim van 3 procent. Bekaert en Umicore trokken de kar, met een stijging van respectievelijk 5,3 procent tot 168,45 euro en 5,4 procent tot 28,92 euro.

Ook de zwaargewichten GDF Suez en AB InBev waren in sterke doen: zij stegen meer dan 4 procent. Ageas steeg 3,5 procent tot 2,07 euro, ondanks een koersdoelverlaging van ING. Analist Albert Ploegh blijft wel positief over de verzekeraar. De aandacht gaat volgens hem wat te veel naar de rechtszaken, terwijl Ageas "een goed gekapitaliseerde groep is met een sterk commercieel momentum die beter dan zijn peers in staat zou moeten zijn om met de huidige lagerendementsomgeving om te gaan".

Buiten de Bel20 surfte Nyrstar mee op de hausse onder grondstofaandelen. De zinkgroep steeg 4,4 procent tot 8,82 euro.

ThromboGenics steeg 3,8 procent tot 17,08 euro. Het bedrijf had voor de beleggers goed nieuws in petto. Na de eerste Fase III-studie bevestigt nu ook de tweede Fase III-studie dat een injectie met microplasmine een oplossing kan bieden bij het behandelen van de oogaandoening vitreomaculaire adhesie.

Onderaan de tabel verloor Option nog maar eens 10 procent tot 0,4 euro. Het technologiebedrijf publiceerde dinsdag ontgoochelende halfjaarresultaten en moet bovendien dringend op zoek naar vers geld want de balans wordt wankel. Een groot deel van het geld dat eind december werd opgehaald met een kapitaalverhoging, blijkt al opgebruikt. Topman Jan Callewaert onderzoekt de verkoop van onderdelen.

In de laagste contreien was ook TiGenix terug te vinden, een bedrijf dat eveneens in nauwe schoentjes zit. De koersdaling liep op tot 6,1 procent tot 1,39 euro.

De IT-dienstverlener Econocom heeft in de eerste zes maanden van 2010 4 procent meer omzet gerealiseerd, maar de nettowinst kwam slechts een fractie hoger uit dan een jaar eerder. Het overnameproject van de groep ECS zal naar verwachting tegen oktober zijn afgerond. Beleggers stuurden Econocom 0,4 procent hoger tot 10,94 euro.