Jef Ulburghs overleden
Foto: ,
De priester-politicus Jef Ulburghs is overleden. Hij stierf in Heusden-Zolder, omringd door zijn familie. Ulburgs werd 88 jaar.

Jef Ulburghs was vooral in de jaren ’80 en ’90 van vorige eeuw bekend als politicus. Hij was gemeenteraadslid in Genk, Europarlementslid en tenslotte senator en lid van de Vlaamse Raad.

Jef Ulburghs zette zich zijn hele actief leven in voor minderheidsgroepen, migranten, mijnwerkers, verloederde woonbuurten en hij genoot internationale waardering als vredesactivist.

Zolder

Jef Ulburghs stamt uit een landbouwers- en middenstandsgezin. Hij was de jongste van zes kinderen en groeide op in Zolder. Vader Ulburghs was een veehandelaar en promotor van de plaatselijke coöperatieve melkerij en een aan- en verkooporganisatie voor de plaatselijke boeren. Na zijn studies aan het Sint-Jozefscollege van Beringen besloot Jef om priester te worden.

Zoals vele jonge Limburgse priesters werd hij ingezet in een Luikse parochie. Ulburghs werd onderpastoor in de wijkparochie Paroisse Saint-Rémy van de gemeente Grâce-Berleur, thans Grâce-Hollogne. Toen Limburg einde jaren ’60 een onafhankelijk bisdom werd, los van Luik, riep bisschop Jozef Heuschen hem terug naar Limburg.

Barricades

Ulburghs engageerde zich in die periode meer en meer. Hij stond op de barricades tijdens de grote mijnwerkersstaking, begin 1970. De kompels staakten voor een beter loon. Zijn aanwezigheid tussen de stakers aan de fabriekspoorten bracht Jef in aanvaring met zijn kerkelijke oversten.

In 1971 trok Jef Ulburghs naar de internationale UNCTAD-Conferentie in het Chileense Santiago. Daar hield hij een hongerstaking. Ulburghs haalde toen de wereldpers. Hij klaagde in eigen land en ook internationaal de groeiende noord-zuidkloof aan. Hij engageerde zich ten voordele van politieke vluchtelingen, gevangenen en andere minderheidsgroepen.

Politiek

Gesteund en voluit aangemoedigd door zijn groeiende achterban besloot Jef Ulburghs begin jaren ’80 ook actief aan politiek te doen. Als onafhankelijke ‘Doorbraak’-kandidaat van de socialistische partij werd Jef Ulburghs bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 in Genk met glans verkozen.

In 1984 kreeg hij op de SP-lijst een strijdplaats aangeboden voor de verkiezing van het Europees parlement. Hij behaalde zijn zetel en bleef één legislatuur Europarlementslid. Hij bespeelde vanuit Straatsburg zijn vertrouwde thema’s en wist ze een Europese dimensie te geven.

Nadien sloot Ulburghs zich aan bij Agalev en werd hij bij de parlementsverkiezingen van 1991 als senator verkozen. Hij werd tegelijkertijd lid van de Vlaamse Raad.

In 1994 maakte hij plaats voor een andere kandidate van Agalev. Jef werd in datzelfde jaar opnieuw verkozen als gemeenteraadslid in Genk. Hij zetelde nog tot einde 1995 en nam toen afscheid van de actieve politiek.

De uitvaartmis van Jef Ulburghs heeft op woensdag 8 september om 10.30 uur plaats in de Sint-Vincentiuskerk van Zolder