Obama beëindigt gevechtsmissie in Irak officieel
Foto: rtr
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag in een toespraak tot de natie officieel het einde aangekondigd van de gevechtsmissie in Irak, waar de VS een hoge prijs betaalden. Obama wil nu van het herstel van de eigen economie de absolute prioriteit maken, zo blijkt uit fragmenten uit zijn speech.

'Vandaag kondig ik aan dat de gevechtsmissie in Irak afgelopen is. De operatie 'Iraqi Freedom' is beëindigd en de Irakezen zijn voortaan verantwoordelijk voor de veiligheid in hun land', aldus de Amerikaanse president. Hij riep de Iraakse verantwoordelijken op om, bijna een half jaar na de verkiezingen, snel een regering te vormen.

'De Verenigde Staten hebben een hoge prijs betaald om de toekomst van Irak in de handen van zijn volk te leggen', geeft Obama toe. Tijdens de oorlog in Irak, gestart bij de invasie in 2003, zijn meer dan 4.000 Amerikaanse soldaten om het leven gekomen.

De laatste Amerikaanse gevechtseenheid verliet Irak op 19 augustus, maar ook nu nog blijven zowat 50.000 Amerikaanse soldaten in het land. Zij zullen de Iraakse veiligheidsdiensten helpen uitbouwen en ondersteuning bieden bij antiterreuroperaties. Ze zullen zich tegen eind 2011 terugtrekken.

In Bagdad noemde premier Nouri al-Maliki Irak nu een 'soeverein en onafhankelijk land'. Hij garandeerde dat het leger de veiligheid kan verzekeren in het onrustige en politiek instabiele land.

Eigen economie

Volgens Obama is de belangrijkste opdracht nu de eigen economie te herstellen en de miljoenen Amerikanen die hun baan verloren door de crisis, weer aan het werk te zetten. Dat zal niet eenvoudig zijn, zo erkende de president. Hij herinnerde er nog aan dat de invasie van Irak 'geleid heeft tot de uitgave van belangrijke middelen in het buitenland, in tijden van moeilijke begrotingen'.

Obama bevestigde nog dat de terugtrekking van troepen uit Afghanistan zal starten in de zomer van 2011. 'In augustus gaat een periode van start van verschuiving van verantwoordelijkheden richting Afghanen', luidde het.

Obama voegde wel toe dat het ritme van de terugtrekking zal afhangen van de toestand ter plaatse. Maar net als in Irak is gebeurd, moet de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en de toekomst op lange termijn aan de Afghanen overgedragen worden.