Goedele nu
Foto: vtm
VTM wil met Goedele Nu de strijd aanbinden met De laatste show. Daarvoor zal de gastvrouw toch wat vroeger moeten opstaan, relevantere gasten bijeensprokkelen en wat minder nonchalant presenteren.

Hoe lang zou het geleden zijn dat VTM nog eens een talkshow had? We herinneren ons Luc, een praatprogramma met Luc Appermont, uit de tijd toen Bart Kaëll nog geen schaamhaar had, en dat is het zowat.

Met Goedele nu kwam Goedele Liekens dinsdagavond na enkele jaren afwezigheid weer door de grote poort het tv-landschap binnengewandeld, zakte gezellig onderuit aan een enorme houten tafel en voelde zich duidelijk ‘wreed op haar gemak’.

Die indruk hadden we niet van haar copresentator Tom Naegels (‘mijn bevallige assistente’, noemde Goedele de schrijver-columnist, die in een wekelijkse beurtrol zit met Steve Stevaert en Kamagurka). Hoe hij ook zijn best deed, Naegels kon niet verhullen dat hij zich hier niet op zijn plaats voelde. Of dachten we dat maar, omdat we vonden dat hij daar niet op zijn plaats zat? Deert niet, hij zakte tenminste niet onderuit.

Goedele Nu beloofde emo, en dat kregen we, in bulk. Om te beginnen met Marie-Rose Morel, die nog eens kwam demonstreren hoe moedig ze de dood in de ogen staart. Goedele zuchtte en blies bij elke vraag die ze stelde, waaruit we mochten opmaken dat het verhaal van Morel haar pakte.

Het is ook een pakkend verhaal, Morel is een moedige vrouw, maar ze krijgt in de Vlaamse media stilaan mythische moeder Teresa-allures toegemeten en dat is, alle verhoudingen in acht genomen, niet helemaal correct.

Maar Goedele bleef onverstoorbaar verder blazen terwijl ze zich soms erg cru uitdrukte (‘Je zit vol, de kanker is behoorlijk tekeergegaan’), en pinkte zelfs een theatrale traan weg toen Morel vertelde over de briefjes die ze nu voor haar kinderen schrijft, voor later, als ze er zelf niet meer is. ‘Wie beheert die briefjes’, vroeg Naegels zakelijk, ‘uw ex-man?’ Nee, zo bleek, het was Frank Vanhecke. Kijk, zo kwamen we toch nog iets te weten.

Na het eerste reclameblok, door Goedele een beetje scatologisch ‘de broodnodige boodschappen’ genoemd, mocht Paula Marckx aanschuiven.

Waarom die hoogbejaarde would-beminnares van Jeff Hoeyberghs nog maar eens ten tonele werd gevoerd, bleef onduidelijk. Wij lachen ook graag oude besjes uit in huiselijke kring, maar hoeft dat zo nodig in de eerste aflevering van een nieuwe talkshow? Goedele amuseerde zich kostelijk, Tom Naegels lachte mee, maar onder de tafel kon je zijn tenen zien krullen. Of dachten we dat maar, omdat we vonden dat zijn tenen moesten krullen?

Nee, dan liever Alain Remue van de cel Vermiste Personen, altijd een veilige gok in een praatprogramma. Die mens heeft iets te vertellen en hij kan het nog verwoorden ook, en nu heeft hij het zelfs allemaal eens opgeschreven in een boek. Remue heeft maar één nadeel: erg emo is hij niet. Daar werd een mouw aan gepast door iemand naast hem te laten postvatten: Dirk van den Branden, de vader van de al vijftien jaar lang vermiste Liam.

Er zaten nog enkele rubriekjes in deze eerste aflevering die we het voordeel van de twijfel gunnen. We zagen filmpjes over enkele volwassenen die met een knuffelbeer slapen (‘Dat is niet schattig, Goedele’, zo vertolkte Naegels onze afschuw, ‘dat is gewoon griezelig’), en ‘De schaal van Liekens’, waarin vrouwen aan bod komen die zich de voorbije week in de schijnwerper hebben gewerkt.

Daarin mocht Lana Lauwers, de jonge finaliste van de talentenjacht My name is... nog eens vertellen dat ze op school werd gepest omdat ze raar deed. ‘Is dit dan een soort van revenge?’ vroeg Goedele bijna in het Nederlands. ‘Nee’, zei Lana, ‘het is geen revenge.’ Zo, dat wisten we ook weer.

‘Ik zie u graag’, zei Goedele tot slot tegen ons, ‘en ik zie u graag volgende week terug.’ Wij zien Goedele ook graag, en we hopen van harte op beterschap, als VTM hiermee de De laatste show te lijf wil gaan. Zijn daarvoor nodig: relevantere gasten, onder meer, en wat minder nonchalance bij de charmante gastvrouwe. Want wette, wij emme zoiets van, als de gasten hun taal beter verzorgen dan de presentator, dan is er iet nie just. Emmik gelijk of wa?

Goedele nu, VTM, dinsdag om 22u. Gezien op 31 augustus