Het Brusselse parket opent een gerechtelijk onderzoek na de lekken over het arrest van de KI in de zaak Operatie Kelk. Dat meldt het parket.

De zaak draait rond een arrest dat de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) op 13 augustus uitsprak over operatie Kelk. De inhoud van dat arrest bleef geheim op vraag van onderzoeksrechter De Troy. Maar VTM meldde vorige vrijdag dat het toch inzage had gekregen en ook eerder waren al berichten over de inhoud opgedoken.

Het arrest van de KI sprak zich uit over de huiszoekingen bij de commissie-Adriaenssens, die onderzoeksrechter De Troy had laten uitvoeren in zijn gerechtelijk onderzoek naar kindermisbruik en een eventuele doofpotoperatie daarrond binnen de katholieke Kerk. Het werd achter gesloten deuren uitgesproken en op vraag van de onderzoeksrechter werd de inhoud niet bekendgemaakt.

Verboden communicatie

'Die twee elementen, het VTM-nieuws en de eerdere meldingen, wijzen erop dat er over de inhoud van het arrest gecommuniceerd is, hoewel dat strikt verboden was', zegt de woordvoerder van het Brusselse parket, Jean-Marc Meilleur.

'We hebben daarom een onderzoeksrechter gevorderd om een gerechtelijk onderzoek te voeren naar schending van het beroepsgeheim.'

Eerder werd al een ander gerechtelijk onderzoek geopend nadat informatie over het verhoor van kardinaal Danneels en de vondst van een foto op zijn laptop gelekt was.