Sociale partners bieden Di Rupo hulp aan
Karel Van Eetvelt (Unizo), Anne Marie-Anne Belfroid-Ronveaux (UCM), Anne Demelenne (FGTB / ABVV), Thomas Leysen (FEB / VBO) en Rudi Thomaes (FEB / VOB) Foto: rr
Preformateur Elio Di Rupo heeft maandagnamiddag de sociale partners ontvangen die deel uitmaken van de Groep van 10. Dat zijn de vertegenwoordigers van de vakbonden en werkgevers. Zij lieten hem weten dat ze bereid zijn te helpen een oplossing te zoeken om uit de huidige politieke impasse te komen.

Het overleg kaderde in de opdracht die de preformateur zondagavond van koning Albert II meekreeg. Behalve voortwerken rond BHV, de herfinanciering van Brussel en de modaliteiten van de nieuwe financieringswet diende Di Rupo ook de sociale partners samen te brengen 'om met hen te spreken over de materies die hen meer direct aanbelangen'.

'De Groep van 10 heeft aangegeven dat er een oplossing moet komen om uit de impasse te geraken. Indien de sociale partners daarbij kunnen helpen, zijn zij daartoe ten gepaste tijde bereid', luidt het in een korte mededeling die na afloop werd rondgestuurd.

Algemeen secretaris Anne Demelenne van het ABVV richtte zich daar bovenop nog tot de onderhandelaars zelf. Die moeten niet denken dat de 15 miljard euro over te dragen bevoegdheden die momenteel op tafel liggen 'al aanvaard zijn' door het ABVV, waarschuwde ze.

Daarnaast vroeg de socialistische vakbondsvrouw hen ook 'geen bijkomende problemen' te creëren, aangezien de werknemers en werklozen al geconfronteerd worden met de financiële crisis. 'We hebben nood aan sociaal overleg en er moet onderhandeld kunnen worden met een overheid. We hebben nood aan een staat en aan middelen', stelde ze. In een adem vroeg ze de regering ook nog de staatsschuld aan te pakken.

Hoe Elio Di Rupo zijn preformateurschap de komende dagen wil aanpakken, is voorlopig niet duidelijk. Bij het begin van de avond gaf zijn woordvoerder slechts aan dat 'in dit stadium' nog geen enkele agenda werd vastgelegd voor morgen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig