De Wever: 'Afspraken op papier'
Foto: belga
N-VA-voorzitter Bart De Wever eist harde garanties op papier inzake een hervorming van de financieringswet. Hij vindt dat er een akkoord moet komen en blijft geloven in een compromis over de staatshervorming. Dat heeft hij maandagavond gezegd in het Journaal op Eén en Ter Zake op Canvas.

Bij N-VA heerste maandag heel de dag radiostilte nadat de onderhandelingen afgelopen weekend afsprongen omdat de Vlaams nationalisten en CD&V hun fiat niet wilden geven voor het ultieme voorstel van preformateur Elio Di Rupo. Bij het partijbureau klonk bij alle N-VA’ers de hele dag een resoluut 'geen commentaar'. 

De Wever hield heel de dag de lippen stijf op mekaar. Uiteindelijk was hij pas 's avonds voor de VRT-camera's bereid om commentaar te geven op de crisis in de preformatie en de vingerwijzing aan zijn adres van preformateur Elio Di Rupo.

De N-VA-voorzitter blijft bereid om een compromis te sluiten over de staatshervorming. Maar daarvoor wil hij wel zekerheid op 'een cultuur van financiële verantwoordelijkheid' bij alle overheden. Die zekerheid kan er volgens hem slechts komen via 'afspraken op papier die hard zijn'.

De Wever ontkende dat hij het land in chaos zou storten. ‘Helemaal niet. Niks doen, dat is de chaos organiseren’, antwoordde hij.

'Geen blanco cheque'

Hij herhaalde dat hij weigert 'een blanco cheque' uit te schrijven voor Brussel, zonder dat daar harde garanties tegenover staan dat de financieringswet ook effectief hertekend wordt. Hij wil ‘gelijk oversteken’ en het geld voor Brussel koppelen aan de financieringswet.

Zijn vertrouwen in een goede afloop kreeg vorige week immers een serieuze knauw, toen Franstalige onderhandelaars lieten uitschijnen dat de hervorming van de financieringswet op de lange baan geschoven was.

Gevraagd naar de opname van de sociale partners in de gesprekken en de vingerwijzingen van Di Rupo, zei De Wever te hopen dat er geen 'rondje dreigen met chaos' zit aan te komen. Zelf waarschuwde hij er wel voor dat financiële hervormingen hoogstnoodzakelijk zijn, omdat anders 'enorme lastenverhogingen' zullen nodig zijn om de aangekondigde besparingen van 25 miljard euro rond te krijgen.

Di Rupo moet met voorstel komen

De Wever was ook scherp voor Groen! en SP.A. ‘Zij schuiven de zwarte piet door naar CD&V en N-VA in de hoop dat we gaan toegeven. Maar dat kan ik niet zonder garanties’, aldus De Wever. Volgens hem moet er een akkoord komen. 'We moeten vooruit'.

Hij gaf nog aan dat voor hem de onderhandelingsformule met zeven partijen 'zijn limieten heeft bereikt'. ‘Als het verhaal van de zeven partijen op is, moet je durven kijken naar andere formules’. Zelf zou hij 'de laatste loodjes' liefst 'met de sterkste mensen' - lees de PS - afwerken. Volgens hem wordt het tijd dat Di Rupo met een voorstel op tafel kom, zonder aan elke partij afzonderlijk te vragen of het goed is.

Want ‘de vraag is of partijen met acht of negen zetels dezelfde veto's kunnen stellen, die veel grotere partijen kunnen stellen’, luidde het in een niet mis te verstane boodschap aan het CDH van Joëlle Milquet. Daarbij opperde hij zelfs de mogelijkheid om de liberalen weer aan tafel te halen.

Tot slot werd De Wever nog gevraagd of het vertrouwen rond de tafel nog herstelbaar is. ‘Ik heb geen zeventig dagen rond de tafel gezeten om dan nu uiteindelijk te zeggen dat het niet gaat’. Hij liet weten dat hij al ‘heel veel’ van zijn programmapunten heeft laten vallen.