Voor de Vlaamse werkgeversorganisatie Unizo, Boerenbond en Voka is het "van groots belang nù bindende afspraken te maken over een staatshervorming".

Indien dat niet het geval zal zijn, "dan start de volgende regering met een molensteen om de hals", zo stellen de drie maandag in een gezamenlijke reactie op de impasse in de regeringsvorming.

"De Vlaamse werkgevers prijzen de onderhandelaars met de reeds bereikte resultaten en rekenen erop dat het werk verder gezet wordt", luidt het. Indien dat nu faalt, "kan de volgende federale regering onmogelijk de levensgrote uitdagingen aanpakken, en zal er de komende vier jaar geen stabiliteit komen".

De Unie van Zelfstandige Ondernemers, Voka en de Boerenbond breken een lans voor homogene en coherente bevoegdheidspakketten, en dat zeker voor het arbeidsmarktbeleid. Daarnaast moeten er sterke economische hefbomen zijn. "De bevoegdheidsverdeling aanpassen aan de economische realiteit in de regio’s, zal het hele land ten goede komen", luidt het.

Daarom pleiten de drie voor een hervorming van de financieringswet, een van de heikele punten in de preformatieronde. Daarbij moet er voor de drie plaats zijn voor fiscale autonomie via de personen-, en vennootschapsbelasting. "Alleen op deze manier kunnen de regio’s geresponsabiliseerd worden voor hun eigen beleidskeuzes, inkomsten en uitgaven."

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig