Di Rupo scherp voor N-VA en CD&V
Foto: belga
'We zijn de laatste drie jaar nooit zo ver geraakt in de discussies. De verantwoordelijkheid van de politici is enorm. Een oplossing ligt binnen handbereik', zegt preformateur Elio Di Rupo tijdens een persconferentie. Hij voert zo de druk op de N-VA en CD&V op.

Di Rupo begon zijn persconferentie in het Nederlands en gaf meer uitleg over zijn beslissing om de koning zijn ontslag aan te bieden nadat N-VA en CD&V gisteren weigerden om zijn compromis te aanvaarden. Zoals bekend ging de koning daar niet op in.

Di Rupo voert nu de druk op bij de verschillende onderhandelaars om toch nog tot een oplossing te komen.

'De sanering van de overheidsfinanciën is inderdaad heel belangrijk', zei Di Rupo. 'Maar sommigen waren van mening dat de eerste urgentie de institutionele hervormingen waren. Daarom hebben we eerst over institutionele vragen zoals BHV gedebatteerd', merkte hij op. 'Mijn voorstel van zaterdag loste dit probleem volgens mij ook op', aldus Di Rupo.

'Vertrouwen betekent niet zomaar alles goedkeuren'

Di Rupo deelde mee dat de koning hem gevraagd heeft om het vertrouwen tussen de onderhandelaars te herstellen. 'De koning heeft mij belast om mijn opdracht verder te zetten over BHV, de herfinanciering van Brussel en het opzetten van een nieuwe financieringswet. Het is ook noodzakelijk om het vertrouwen tussen de onderhandelaars te herstellen', zegt Di Rupo.

'Als vertrouwen wil zeggen dat we alles zomaar moeten aanvaarden, dan is een oplossing niet haalbaar. We blijven in het veld van het mogelijke als iedereen zich soepel opstelt. Niemand kan zijn standpunten eenzijdig opleggen aan de andere partijen', zegt Di Rupo.

'Wij hebben het voordeel dat de partijen rond de tafel over een ruime tweederde meerderheid beschikken. We hebben de mogelijkheid om het België van de 21ste eeuw te vormen.'

Politieke en institutionele chaos dreigt

'Als de partijen een evenwichtig compromis weigeren, dan storten we ons land in een politieke en institutionele chaos. Ik hoop dat de rede zal overwinnen. Ons land moet saneren. Er moet 25 miljard euro worden gevonden.'

'Ik pleit ervoor dat de zeven onderhandelingspartijen opnieuw aan de slag gaan om nieuwe financieringsvoorstellen uit te werken. Die voorstellen kunnen dan bekeken worden door bijvoorbeeld het Planbureau om na te gaan wat de impact is voor de bevolking. Nadien kunnen er dan politieke beslissingen worden genomen', zegt Di Rupo.

Tot slot verwees Di Rupo ook nog impliciet naar de vraag van N-VA-voorzitter Bart De Wever om met twee (PS en N-VA) een akkoord uit te werken en dat dan voor te leggen aan de vijf andere partijen. De preformateur ging zaterdagavond niet in op die vraag. 'Noch de N-VA met haar 27 zetels, noch de PS met haar 26 zetels in de Kamer, alleen of samen, kunnen hun standpunten eenzijdig opleggen aan de anderen partijen', luidde het.