Beke: 'Financiële uitklaring biedt kans op stabiele regering'
Wouter Beke (CD&V) Foto: photo news
Alleen met uitklaring over de financiële stabiliteit van de verschillende niveaus in ons land, of met de nodige garanties daarvoor, zal er ook voldoende stabiliteit zijn om de volgende federale regering vorm te geven gedurende vier jaar. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke maandagmiddag gezegd, na afloop van een politiek bestuur en een samenkomst van de gezamenlijke fracties.

Voorzitter Beke kreeg van beide partij-instanties 'de voltallige steun' voor de houding die de partij aanneemt aan de onderhandelingstafel en de vraag om op dezelfde lijn voort te gaan. Naar eigen zeggen stelde CD&V zich 'steeds constructief op' en trad de partij steeds 'in een onderhandelingslogica naar voren'.

Dat was volgens Beke ook het geval voor de discussies over de herfinanciering van Brussel. 'We zijn steeds bereid geweest om de herfinanciering van het Brussels gewest onder ogen te nemen, maar op een verantwoordelijke manier, gebaseerd op geobjectiveerde cijfers en tegen het licht van de enorme financiële uitdagingen waar ons land voor staat', verduidelijkte hij.

Wat voor hem voorlopig 'nog niet duidelijk is', is de rol die de sociale partners zullen spelen. Gaat het over de institutionele vormgeving, dan is dat in eerste instantie een rol voor de politiek, gaf hij aan. Maar qua financiering 'moet iedereen die in ons land verantwoordelijkheid draagt daar achter kunnen staan'. 'In die zin voel ik me daar alleen maar door gesterkt', zegt Beke.

Tot slot gaf de interim-voorzitter aan dat het nu aan de preformateur is om opnieuw een initiatief te nemen. Daarbij is het 'nu vooral belangrijk om in de drie dossiers (BHV, Brussel en de financieringswet, nvdr.) vooruitgang te vinden, alvorens de rest verder opgestart kan worden', waarschuwde hij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig