ACV-voorzitter erg voorzichtig over rol sociale partners in preformatie
Foto: bdw
ACV-voorzitter Luc Cortebeeck blijft erg op de vlakte over de rol die de sociale partners zullen spelen in de preformatie. 'Het is aan de koning en de preformateur om te zeggen op welke manier wij kunnen steunen', zei Cortebeeck maandagochtend op Radio 1.

Koning Albert weigerde zondagavond het ontslag van preformateur Elio Di Rupo en vroeg hem om bij het verderzetten van zijn opdracht de sociale partners te betrekken 'over de materies die hen meer direct aanbelangen'.

De ACV-voorzitter wijst erop dat het 'helemaal niet gebruikelijk' is dat de sociale partners in deze fase van de regeringsonderhandelingen betrokken worden, maar dat er natuurlijk wel elementen zijn in de staatshervorming die hen aanbelangen, zoals de financieringswet en de sociale zekerheid.

'Wij zijn tot nu toe heel voorzichtig geweest over de staatshervorming, je hebt ons bijna niet gehoord. Wij hebben de politici geholpen door onze discretie.'

Hoe en waarover de sociale partners nu moeten tussenbeide komen is voor Cortebeeck nog onduidelijk. Hij hoedt zich voor politieke uitspraken. 'Ik houd me op een afstand, en ik houd me bij mijn rol als voorzitter van ACV. Het is in die hoedanigheid dat ik wil steunen, het gaat over inhoudelijk medewerking.' De ACV-topman wacht op verdere instructies van de koning en de preformateur.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig