Dr. Bilal Philips heeft zaterdag een lezing gegeven in zaal de Schramme in Deurne. Hij wordt in de VS verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslag op de WTC-torens in 1993.

De avond werd georganiseerd door de moslimorganisaties Al Mawada en Ligue des Musulmans de Belgique. Er stonden verschillende sprekers op het programma, maar de voornaamste was Bilal Philips, schrijft Gazet van Antwerpen. Vooral jonge moslims waren voor hem naar de Schramme afgezakt. Aanwezigen spraken over 500 toehoorders. Volgens hen werd er geen extremistische taal gesproken. Er was sprake van één Nederlandse spreker die wel extreme standpunten verkondigde.

Bilal Philips verbleef slechts enkele uren in België. Daarna vertrok hij naar Nederland, waar hij naar verluidt contacten had met de moslimbroederschap World Islamic Mission. Hij is een vrij man en werd nooit veroordeeld. Toch roept zijn aanwezigheid in België volgens de krant vragen op. Internationaal staat hij slecht aangeschreven. Wegens zijn extremistische ideeën mag hij het Verenigd Koninkrijk en Australië niet meer binnen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom wilde niet ingaan op vragen over de persoon van Bilal Philips, maar onderkende de problematiek. 'We volgen de zaken goed op. De lokale politie Antwerpen volgde de bijeenkomst op een discrete manier', luidt het. Dergelijke bijeenkomst verbieden heeft volgens de woordvoerster van de minister weinig zin. 'Dan gebeurt alles in het geheim en weten we niet meer wat er aan de hand is.'